Hvilken betydning har mit melatonin niveau for min nattesøvn?

20 januar 2020
Astrid Pedersen
Hvilken betydning har mit melatonin niveau for min nattesøvn?

Melatonin kaldes i daglig tale for søvn hormonet – og det er der en god grund til. I modsætning til mange andre signal stoffer og neuro transmittere, som sender beskeder rundt i kroppen via nerve systemet, koder melatonin nemlig eksklusivt for én ting – og det er søvn. Hvor eksempelvis serotonin har indflydelse på en lang række områder, som har indflydelse på vort daglige velbefindende og energi niveau, er melatonin udelukkende ansvarlig for at fortælle kroppen og hjernen hvornår det er på tide at lukke ned og gå til ro for natten.

Da mennesket er indrettet til at være virksomt i dagtimerne og sove når mørket falder på, trigges udskillelsen af melatonin ved fraværet af lys. Mangler du melatonin i systemet, vil det være nærmest umuligt at falde i søvn – og skulle det lykkes, vil søvnen være overfladisk og usammenhængende. Dette vil ikke kunne undgå at få indflydelse på dit humør og din energi i løbet af dagen. Du vil ikke føle dig veloplagt og frisk, når du vågner – hvis du altså overhovedet har fået sovet. Og på længere sigt vil du risikere at udvikle depression og stress.

Hvordan booster jeg udskillelsen af melatonin i min krop?

Derfor er det vigtigt, at du genopretter din sunde og hensigtsmæssige søvn cyklus, når du for eksempel har været udsat for jet lag, eller hvis du i en længere periode har arbejdet på skiftehold med nat arbejde. Dette kan du gøre ved at sørge for, at dit soveværelse altid er mørkt, køligt og roligt. Du bør bandlyse alle former for skærme fra dit soveværelse, så du ikke forstyrrer hormon balancen med kunstigt lys. Og endelig kan du spise et kost tilskud med et højt indhold af stoffet tryptofan, som trigger udskillelsen af melatonin.

Du kan læse mere om melatonin og tryptofan på melatoninguide.dk

Flere Nyheder