Misbrugsbehandling mod afhængighed af medicin

07 april 2021
Astrid Pedersen

Har du oparbejdet et stort forbrug af receptpligtig medicin, og ved du ikke hvordan du skal stoppe igen? Så er du højst sandsynligt afhængig – og så bør du læse med i det følgende.

Hvordan opstår et misbrug af medicin?

Et misbrug af læge ordineret medicin kan opstå som følge af medicinens euforiserende, søvn inducerede, afslappende, angst dæmpende eller smertestillende virkninger. Kroppen og hjerne kan blive afhængig af de stoffer som afstedkommer den pågældende virkning – og så har man pludselig brug for medicinen for ikke at udvikle angst eller smerter, eller for ikke at falde i søvn om aftenen.

Medikamenter som tilhører gruppen af opioider har længe været i sundhedsmyndighedernes søgelys for deres kraftigt afhængighedsskabende virkninger. Opioider er opiat lignende stoffer som virker muskelafslappende og smertestillende, og samtidig giver en ganske behagelig rus.

Opioiderne blev markedsført under forudsætningen at de ikke er nær så afhængighedsskabende som eksempelvis morfin – men denne forudsætning er nu manet i jorden, og i titusindvis af danskere har den dag i dag et forbrug af opioider som må karakteriseres som værende farligt.

Det er meget vigtigt at man som opioid afhængig søger hjælp til afvænning, idet det kan være forbundet med meget stor risiko selv at forsøge at lægge stoffet på hylden. Man vil kunne opleve abstinenser som svarer til dem en narkoman oplever når han eller hun forsøger at kvitte heroinen ”cold turkey”.

Ud over det at abstinenserne er særdeles ubehagelige kan man risikere at dehydrere som følge af voldsomme svedeture og opkastninger. Derfor er det vigtigt at afgiftningen foregår i trygge rammer, under overvågning, og med adgang til sundhedsfagligt personale. Og derfor bør du søge hjælp til afvænning af medicin misbrug på et behandlingscenter.

Hos Behandlingscenter Søby Park kan du altid få hjælp til tilrettelæggelse af misbrugsbehandling mod afhængighed af medicin. Læs mere på behandlingscentersoebypark.dk

Flere Nyheder